Scouts wat zijn dat eigenlijk?

Scouts is de verzamelnaam van jongens en meisjes in de leeftijd van 11 t/m 14 jaar. Deze jongens en meisjes komen van de Welpen (als ze de leeftijd hebben) of van buitenaf. Bij de Scouts wordt veel aandacht besteed aan het samenwerken met elkaar en het zelfstandig worden. Waarbij je veel nieuwe uitdagingen aangaat, het leuk is en steeds nieuwe dingen ontdekt. Bij de Scouts kun je je helemaal zelf ontplooien en doe je veel programma’s buiten. Met heel veel actie, soms primitief of juist toekomst gericht maar altijd uitdagend.

De Scouts van “de Voortrappers”.

De Scouts van “de Voortrappers”  zijn een groep van 15 jongens en meisjes in de leeftijd van 11 t/m 14 jaar. Deze groep jongens en meisjes zijn weer onderverdeeld in kleine groepjes, we noemen dit bij de Scouts patrouilles. De patrouilles hebben ook eigen namen te weten: de Wolven en de Valken. Binnen deze patrouilles werken de Scouts samen met elkaar aan de programma’s op de zaterdagmiddag. Op de 1e verdieping in het scoutinggebouw hebben deze patrouilles hun eigen ruimte. Deze ruimtes hebben de Scouts helemaal zelf ingericht en voorzien van hun eigen ideeën. Tevens hebben deze patrouilles hun eigen materiaal voor de programma’s op de zaterdag en voor de kampen.

Programma's

Nu zal je je waarschijnlijk afvragen wat doe je nu allemaal bij de Scouts en we kunnen je zeggen dat is een heleboel.

De programma’s zijn vol actie en avonduur, zeer afwisselend, altijd uitdagend, heel veelzijdig en elke week wat anders.

De Scouts hebben ook hun eigen mening en hebben ook hun eigen inbreng in de programma’s. 1x per maand maken de Scouts hun eigen programma voor de zaterdagmiddag.

Voordat je gelijk een toren kan bouwen, koken op houtvuur of een tocht kan lopen wordt je eerst geleerd hoe je bepaalde knopen en sjorringen moet leggen om een toren te kunnen bouwen. Tevens wordt je geleerd hoe je veilig met houtvuur om moet gaan en hoe je kaart en kompas kunt gebruiken bij het lopen van een tocht. Wil je je echt specialiseren in een bepaalde techniek bijvoorbeeld: pionieren, E.H.B.O , koken of route technieken dan kun je opgaan voor de insignes.

Wat doe je bijvoorbeeld op de zaterdagmiddag: Je leert over Scouting, de geschiedenis, de speltakken, etc. Je maakt en verzint verschillende sport en spellen. Je leert van alles over

E.H.B.O.; hoe leg je verbanden aan, waar moet je opletten, wat doe je bij onderkoeling, etc.

Dit wordt zowel in theorie als in de praktijk geoefend en gedaan.

Je leert hoe je veilig kunt koken op houtvuur, je bereidt je eigen maaltijd op houtvuur, je kookt soms uitgebreid maar ook primitief, bakt pannenkoeken op een tegel, en wat smaakt er nou niet beter dan brood of een boterkoek uit een zelfgemaakte oven.

Als je gaat kamperen moet je natuurlijk ook de nodige dingen weten: hoe ga je je tent opzetten, waar moet je op letten, je gaat een keer slapen op hoogte, je leert veilig hout te hakken, omgaan met gas en olielampen.

Soms maken we zelf ook verschillende dingen zoals: vliegers, boemerangs, mini hete luchtballons, etc. Maar natuurlijk maken we bij de Scouts ook verschillende dingen van hout en touw, wij noemen dit pionieren. Wij pionieren dan: torens, klimbruggen, een familieschommel, een kabelbaan, een Chinese overzet, een ophaalbrug, etc.

We lopen of fietsen natuurlijk ook wel eens verschillende tochten. Met je rugzak op waar al je bagage in zit loop je via verschillende route technieken (kaart en kompas, oleaat strippenkaart)

Een route van het beginpunt naar je overnachtingplaats toe. Al deze routetechnieken worden je natuurlijk wel allemaal aangeleerd.

Natuurlijk hebben we bij de Scouts ook speciale programma’s zoals: de Wemeldingse dag, assisteren bij de Veteranen dag, of de natuurwerkdag.

Kampen.

Bij de Scouts hebben we verschillende kampen, meestal vinden deze plaats in de verschillende vakanties. Inderdaad als scout ben je soms nog al eens een weekend van huis.

Voorbereidingskamp: Dit het eerste kamp van het jaar en wordt gehouden in april. We kijken hierbij of alles en iedereen goed uit zijn winterslaap is gekomen. De laatste keer hebben we zelfs geslapen op hoogte, waarbij de tent 2 meter hoog werd geplaatst op een zelf gepionierde object.

Pinksterkamp: een regionaal kamp met de pinksterdagen. We kamperen hier met een aantal groepen uit Zeeland gezamenlijk op een terrein in de buurt van het bos. Met deze groepen doen we verschillende activiteiten zoals: verschillende spelen, sport en spel, een groot kampvuur, avondspel, een dagtocht, etc.

Groepskamp: We kamperen dan met de gehele scoutinggroep te samen jong en oud.

Dit kamp wordt meestal in een thema gehouden bijv: muziek, Bassie en Adriaan, Asterix en Obelix, etc. Daarbij doen we met zijn allen verschillende activiteiten zoals, een opening, een avondspel, optredens, maken van verschillende dingen, spellen en we sluiten het kamp af met een gezamenlijke maaltijd.

Zomerkamp: Dit is eigenlijk het hoogtepunt van het jaar en kan je al het geleerde in praktijk brengen. Dit kamp vindt meestal plaats in Nederland, maar ook wel eens in het buitenland bijvoorbeeld: België of Luxemburg.  Je kampeert dan een hele week in een tent, kookt je eigen maaltijd in je zelf gepionierde keuken , je eet aan je zelf gepionierde tafel, slaapt onder een zeiltje, loopt een tweedaagse tocht, je gaat naar een zwembad, bezoekt een museum of pretpark, ’s avonds tosti’s bakken op een houtvuurtje, etc.

Herfstkamp: Dit vindt meestal plaats in de herfstvakantie. Je loopt de ene dag een route via verschillende routetechnieken naar je overnachtingplaats toe. De andere dag fiets je via een andere route en routetechnieken terug naar het scoutinggebouw toe. Natuurlijk kom je op beide dagen langs de route verschillende en uitdagende posten tegen.

Speciale kampen zijn: De Scouting Fundays van Walibi World Flevoland. Je kampeert dan op de camping van Walibi World  wat kort naast Walibi ligt.

De Nationale Jamboree: Dit kamp vindt eens in de 4 jaar plaats en wordt gehouden in Boxtel.

Hier komen zo’n 5000 Scouts en Explo’s gedurende 10 dagen bij elkaar. Hier komen niet alleen Nederlandse Scouts, maar ook een groot aantal buitenlandse Scouts naar toe.

Interesse?

De opkomsten van de Scouts vinden plaats op de zaterdagmiddag van 13.30 tot 16.30.

Bij grotere opkomsten kan dit wel eens uitlopen tot 17.00.

Wilt u een keer komen kijken, neem  dan eerst contact met ons op.